Categories
Plastikkirurgi

Plastikkirurgi: Den Ultimata Guiden

Har du funderat på att göra plastikkirurgi för att ändra på ditt utseende Du är inte ensam om det. Varje år gör tusentals med personer olika former av skönhetsoperationer. Titta på filmen här för att se hur en plastikkirurgi-operation går till:

Vill du veta hur mycket det kostar, om det gör ont och hur länge resultatet varar? Klicka på länkarna nedan för att få svar på dina frågor.

Snabba länkar

Det är vanligt med skönhetsoperationer

Några av de vanligaste operationerna är bröstförstoring, fettsugning, näsoperationer, ansiktslyft och bröstförminskning. Utöver detta är det även väldigt vanligt att man använder botox, fillers, laser- och ljusbehandlingar för att förbättra sitt utseende.

Demonstration av ansiktslyft

Det inte många vet är att det generellt sett finns två former av plastikkirurgi. Den ena heter “kosmetisk plastikkirurgi” och används främst för att förbättra ditt fysiska utseendet. Den andra heter “rekonstruerande plastikkirurgi” och används främst för att bota ett specifikt hälsotillstånd (till exempel något medfött eller förvärvat).

Människor som bestämmer sig för att ta detta steg är vanligtvis övertygade om att ingreppet kan ge dem ett vackrare utseende, baserat på deras personliga kriterier. Samtidigt är det inte alla som gör det för utseendets skull. Det kan exempelvis finnas personer som har ont i nacken eller ryggen, och där kosmetisk plastikkirurgi kan vara ett bra alternativ. Detta löser det fysiska problem även om det inte är ingreppets huvudsakliga roll.

Hur vanligt är det med kosmetiska ingrepp?

Har du någonsin funderat på hur statistiken ser ut för alla ingrepp? Uppskattningar visar att 90% av alla kosmetiska ingrepp inte kräver kirurgi. Faktum är att botox (tillsammans med många andra ingrepp som inte kräver kirurgi) har blivit mycket mer populärt än kirurgiska ingrepp. I Sverige görs det uppskattningsvis hundratusentals med behandlingar varje år (både de ingrepp som kräver kirurgi men även de som inte gör det). Majoriteten av dessa behandlingar genomfördes på kvinnor, samtidigt som andelen män ökar regelbundet.

När överväger folk att förändra sitt utseende?

Personer som beslutar sig för att göra dessa kosmetiska ingrepp tror vanligtvis att det kommer förbättra deras livskvalitet. Om du själv har tagit ett beslut att genomgå denna formen av ingrepp är det viktigt att du diskuterar ditt beslut med en läkare eller medicinska rådgivare innan du går vidare, då det är en komplex process som tar lång tid och som även inkluderar:

 • Höga kostnader
 • Risk att misslyckas (eftersom resultat inte kan garanteras)

Operationen betraktas ofta som något som kommer få dig att må bättre och vara nöjdare med ditt utseenden, men du bör vara absolut säker på att du verkligen behöver det och varför. Det är nödvändigt att du skaffar dig en klar bild över möjliga resultat du kan få av operationen.

Har du orealistiska förväntningar?

Tyvärr uppfattar en del plastikkirurgi som en “quick fix” som ska göra att din kropp snabbt förändras och blir det du hade tänkt dig istället. I videon här kommer du få lära dig mer om varför de flesta har orealistiska förväntningar när det kommer till plastikkirurgi och vad du skulle kunna förvänta dig istället.

Hur du väljer rätt klinik

Innan operationen bör du vara helt säker på att den kliniken som ska genomföra ingreppet har den kompetens som krävs. Du bör därför se till att de informerar dig om varje steg av ingreppet och även din återhämtning efteråt. Exempel på saker de bör gå igenom med dig är:

 • Vilken metod kommer att användas under ingreppet?
 • Hur går ingreppet till?
 • Vilka bieffekter kan du förvänta dig?
 • Vilka möjliga resultat finns det av ingreppet?

Du kan få svar på alla dessa frågor av personalen på kliniken, själva kirurg även annan medicinsk personal som kommer att delta under ingreppet.

10 viktiga frågor att ställa till en klinik

Du har såklart själv en massa frågor i ditt huvud som du vill ha svar på, men när du är på en konsultation med en klinik finns det 10 frågor som du inte får missa att fråga om. Dessa frågor kommer i denna videon.

Vad du gör om du har klagomål på en plastikkirurg

För det första är det viktigt att du vänder dig direkt till kliniken som har gjort ingreppet. Låt dem försöka åtgärda felet. Om du känner att du inte får gehör hos kliniken kan du alltid klaga hos Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). Det är dom som ansvarar för tillsyn över hälso- och sjukvård och därmed den organisation du behöver vända dig till.

Några av de vanligaste operationerna

Det finns flera olika typer av kosmetiska ingrepp, beroende på vad det är du vill korrigera. De vanligaste kirurgiska ingreppen är generellt sett:

 • Fettsugning – den typ av kirurgi som tar bort överflödigt fett.
 • Bröstförminskning – operation som minskar storlek och vikt på både manliga och kvinnliga bröst.
 • Bröstförstoring – ingrepp som använder implantat för att förstora storleken på bröst.
 • Öronplastik – används för att förändra formen på utstående öron.
 • Ögonlocksplastik – operation för att få bort rynkor och påsar under ögonen genom att ta bort fett och överflödig hud.

Ingrepp som inte är kirurgiska

Det finns även en hel del ingrepp som inte är kirurgiska, som exempelvis de ingrepp som görs med injektioner och laser. De vanligaste icke-kirurgiska ingreppen är:

 • Kemisk peeling – hjälper till att eliminera yttre cellers hudlager med hjälp av kemikalier.
 • Botox – förbättrar rynkors utseende genom att göra dem mindre synliga. De gör också ansiktsmusklerna mer avslappnade.
 • Hårborttagning och andra behandlingar som sker med hjälp av laser och intensivt ljus.
 • Användning av kristaller och vakuum för att ta bort döda hudceller.
 • Fillers som används för att fylla veck och rynkor med hjälp av injektioner.
Plastikkirurgisk läkare

Mer ingående om plastikoperationer och dess risker

Nuförtiden drar människor nytta av möjligheten att förändra delar av sitt utseende som de inte är nöjda med. Innan du besluter dig för att ta det här steget bör du vara informerad om ingreppet, särskilt när det gäller eventuella risker förknippade med det.

Risker med att göra en operation

Det finns tyvärr inga operationer som garanterar resultat utan komplikationer. Det finns risker med allt, och om du efter en operation upplever någon annorlunda reaktion eller obehag bör du omedelbart kontakta kliniken, kirurgen, en medicinska rådgivare eller vårdcentral. Däremot kan de generella  riskerna för dig variera beroende på:

 • Vilken kompetens och erfarenhet personalen på kliniken har av att utföra detta specifika ingrepp
 • Storleken på området som har opererats
 • Ditt allmänna hälsotillstånd

Andra risker som också är vanliga

Utöver de ovanstående generella riskerna finns det även andra risker som är bra att känna till. Även om de flesta är ovanliga är det bra om att du är medveten om dem:

 • Det finns en risk att dina förväntningar inte infrias. Innan du beslutar dig för att genomgå en operation är det därför viktigt att du diskuterar resultatet med din kirurg för att se om dina önskemål är realistiska. Du bör också göra återbesök efter ingreppet så att läkaren får en bra koll över ditt hälsotillstånd för att kunna undvika komplikationer.
 • Du kan få svullnader och blåmärken som varar allt från ett par veckor till flera månader.
 • Du kan få blödningar, och vissa intensiva blödningar kan endast åtgärdas med en blodtransfusion.
 • Det blir ärr där snitten gjordes för att kunna genomföra operationen, men dessa läker och bleknar vanligtvis med tiden.
 • Det är inte ovanligt att du känner smärta och obehag, men detta brukar kunna lindras med hjälp av smärtstillande medel.
 • Skulle få eventuella infektioner kan du lindra dem med hjälp av antibiotika eller en till operation.

Nu känner du till de vanligaste negativa risker som kan förekomma när du plastikopererar dig. Med denna kunskapen kan vi nu gå vidare och titta på vilka som är de vanligaste typerna av kosmetiska ingrepp.

Bukplastik

Människor som inte kan tappa fettet från magen genom att ändra sin livsstil, till exempel genom att äta nyttigt, gå på diet eller träna, bestämmer sig ibland för att genomföra ett abdominalt ingrepp, så kallad bukplastik. Detta är en operation vars syfte är att ta bort fett från magen och även överskottshud. Själva operationen genomförs vanligtvis på tre timmar, men beror på hur stort ingreppet är. Det finns två varianter av ingreppet som är vanligast, och båda genomförs under allmän bedövning. Den ena är “hel bukplastik” och den andra är “delvis bukplastik”.

Hur en operation med bukplastik går till

I videon nedan kan du se före och efter bilder för att se hur resultatet kan se ut. Operationen i sig kan vara ganska komplex att förklara, men består generellt sett utav följande steg:

 1. För att genomföra den här operationen måste hud tas från bukväggen, och det sker genom att lägga två snitt.
 2. Kirurgen lägger det första snittet rakt över nederdelen av magen, över pubisområdet.
 3. Det andra snittet läggs för att separera naveln från vävnaden omkring.
 4. Nästa steg är att flytta muskler från magen och lägga dem i en annan position, för att kunna ta bort överflödigt fett och hud.
 5. Sedan sys naveln fast i en ny position, vilken skapas med hjälp av ett nytt snitt.
 6. I slutet av operationen syr kirurgen fast resten av skinnet (det som inte tagits bort).

Efter operationen och eventuella risker

Alla stygn kommer att tas bort efter en eller två veckor, och du kommer få stanna på sjukhuset i en natt efter ingreppet. För att hjälpa det behandlade området att läka rekommenderas det att du bär korsett i upp till en månad. Operationen medför vissa risker, precis som alla andra ingrepp. Några av dem har redan nämnts, men det finns vissa specifika risker för just den här sortens ingrepp. De vanligaste riskerna är:

 • Du kan behöva ytterligare ingrepp för att förbättra utseendet och ärren.
 • Vissa upplever att det är svårt att stå rakt på grund av en dragande känsla i magen.
 • Din mage kan kännas förlamad i några veckor eller månader.
Läkarebricka med penna som skriver

Fettsugning

Det här ingreppet tar bort överflödigt kroppsfett på de delar av kroppen du inte riktigt är nöjd med. De flesta fettsugningar sker under allmän bedövning, men ibland är nödvändigt att använda en epiduralbedövning, vilket gör att den nedre delen av kroppen domnar bort. På grund av bedövningen kommer du dock i många fall få tillbringa en natt på kliniken.

Hur operationen går till för fettsugning

Själva operationen kan ta en till fyra timmar, och även den kan vara komplex kan operationen grovt räknat beskrivas i följande steg:

 1. Först gäller det att minska risker, och för att minska risken för blödning och svullnad injicerar kirurgen en vätskelösning i den berörda kroppsdelen.
 2. Sen, beroende på storleken på det berörda områdets storlek, läggs ett eller flera snitt i huden.
 3. Därefter förs ett rör in som har som uppgift att klämma åt och suga upp fettet. Den injiceras i snittet och ansluts till en vakuummaskin.

Efter operationen kommer du genast att få en elastisk korsett eller bandage. Du rekommenderas att bära den i ett par veckor efter ingreppet då dess funktion är att lindra svullnader och blåmärken. Stygnen tas bort efter ca 1 vecka.

Risker som finns

Förutom de allmänna risker som gäller för alla operationer kan fettsugning även medföra vissa problematiska situationer, såsom exempelvis:

 • Det behandlade hudområdet blir hårt.
 • Hudfärgen på det behandlade området ändras.
 • Huden brännas något av redskapen som används under ingreppet.
 • Hudområdet som bedövats under ingreppet får inte tillbaka sin fulla känsel förrän månader efter operationen.

Bröstförstoring

En av de vanligaste typerna av kosmetisk kirurgi som genomförs är bröstförstoring med hjälp av implantat. Och under den första konsultationen du har på kliniken kommer kirurgen att förklara hela bröstoperationen för dig, och bland annat visa var snitten kommer att läggas och hur resultatet kan se ut. Hon kan också hjälpa dig hitta en bra bröstform för din kroppstyp. Eftersom bröstoperationen sker under allmän narkos känner du inget, för du kommer inte att vara vaken under de 60 – 90 minuter som operationen i genomsnitt tar.

Skulle operationen utförs sent på eftermiddagen kan du behöva stanna på sjukhuset under natten, men eftersom det är ett relativt vanligt ingrepp kommer du i de flesta fall att få lämna kliniken ganska så fort. Tänk dock på att bröstimplantaten inte håller för alltid, utan någon gång kommer de att behöva bytas ut. En uppskattad livslängd för bröstimplantat är ca 10-15 år.

Hur operationen går till för bröstförstoring

Här kommer du få lära dig hur operationen går till steg-för-steg:

Snittet lägg på din kropp med skalpell, och själva placeringen av snittet beror på flera faktorer:

 • Formen på dina bröst
 • Storleken på dina bröst
 • Vad du och kirurgen har kommit överens om innan operationen

Implantaten placeras in i dina bröst. De olika placeringarna som är aktuella för de flesta bröstimplantat är:

 • Mellan bröstvävnaden och bröstmuskulaturen
 • Bakom bröstmuskulaturen
 • Delvis bakom bröstet, delvis bakom muskulaturen

Snitten som har gjorts sys ihop och du får även ett bandage där såren är. Dessa stygn tas bort efter 1-2 veckor. Skulle det vara så att stygnen själva löses upp så kommer de inte behöva tas bort.

Eventuella risker

När du väljer att genomgå en bröstförstoring är det viktigt att du accepterar följande eventuella risker:

 • Det kan bildas märken och ärr runt implantaten
 • Implantaten kan ändra form med tiden
 • En del implantat kan med tiden bli trasiga eller spricka

Du kan se om dina inlägg är trasiga om de blir röda och börjar kännas hårda eller svullna. Om du skulle har några tvivel eller rädslor gällande dina implantat bör du kontakta kliniken och prata med dem eller en annan medicinsk rådgivare. Det kan faktiskt vara så att du behöver göra ett nytt ingrepp för att ersätta implantaten och lösa problemet.

Hur manlig bröstförminskning (gynekomasti) går till

Bröstförminskning av manliga bröst bör helst försökas lösas genom bra kost och fysisk träning. Skulle du däremot ha testat allt som går och känner att det fortfarande inte fungerar på din kropp så finns det ett ingrepp som heter Gynekomasti. Det är en manlig form av bröstförminskning och tar cirka 1,5 timme. Det är vanligt att du får allmän narkos under ingreppet och i en del fall kan du även behöva spendera en natt på kliniken.

Hur en operation med gynekomasti går till

Själva ingreppet har vissa delar som är ganska komplexa, men följande steg är några av de viktigaste:

 1. Lägga ett snitt runt bröstvårtan
 2. Suga ut allt överflödigt fett

Skulle det vara så att det finns större mängder fett som ska tas bort kan snittet expanderas och läggas längst bröstet. Vid behov kan även bröstvårtorna omplaceras.

Efter själva ingreppet kommer du även att behöva bära elastiska kläder i allt från en vecka till en månad, för att det berörda området ska kunna läka. Stygn som inte löses upp tas bort efter en vecka eller två.

Risker med gynekomasti

Manlig bröstförminskning medför en risk för oväntade situationer, till exempel att du får en ojämn och okänslig bröstvårta efter ingreppet. Utöver detta tillkommer även alla allmänna risker som alltid finns när man gör ett kirurgiskt ingrepp.

Hur bröstförminskning (kvinnlig) går till

Kvinnors bröst kan ändra form, storlek och vikt genom en bröstförminskning. Själva operationen brukar ta mellan 2-4 timmar och det är vanligt att du får allmän narkos under hela förloppet.

Själva huvudfokuset under operationen är att omplacera bröstvårtan, vilket i de flesta fall är sammankopplad med blodflödet under operationen. Kvinnor med extra stora bröst kan behöva få sin bröstvårta förflyttad och transplanterad. Efter att stora mängder vävnad och hud har tagits bort ändrar kirurgen den kvarvarande vävnadens form för att förminska och ibland även lyfta brösten.

Efter själva bröstförminskningen är det inte ovanligt att du kommer få stanna på kliniken ett tag för att de ska kunna observera hur din kropp mår. Först efter 8-14 dagar kan det bli aktuellt att ta bort stygnen.

Eventuella risker

Det finns alltid risker när du opererar dig. Förutom de allmänna riskerna finns det även risker som är specifika för när du gör en bröstförminskning. Exempel på dessa är:

 • Risken för att du inte kommer kunna amma eller att din amningsförmåga försämras.
 • Du får bröstvårtor som tappar lite av sin känsel eller inte kan bli erigerade.
 • Du får ojämna bröst eller bröstvårtor.

Ansiktslyft

Operationen som heter ansiktslyft hanterar den typ av kosmetisk kirurgi som genomförs för att lösa problemet med lös hud i ansiktet och nacken. Den genomförs under allmän narkos och är klar inom sex timmar.

Hur en operation med ansiktslyft går till

Det finns vanligtvis många olika varianter på ansiktslyft, men i grund och botten är de lika varandra på så sätt att kirurgen gör ett snitt över ditt hårfäste, från pannan till öronen. Efter detta dras snitten ut till hårfästet, under örat och bakom det. Innan den sys fast på sin nya plats dras huden upp och tillbaka. När snitten har sytts ihop får du ett bandage i den opererade delen av ansiktet för att det berörda området inte ska skadas.

Efter operationen

Eftersom du faktiskt har genomgått ett kirurgiskt ingrepp är det viktigt att du följer de rekommendationer som du får av kliniken efter operationen:

 • Det brukar vara obligatoriskt att stanna på kliniken under en natt efter operationen, för att hållas under observation.
 • Bandage som kirurgen lindat runt ditt ansikte för att minska svullnader och sår tas bort efter en dag eller två.
 • Stygn bör vara kvar runt snitten i cirka en vecka, och först därefter tas de sedan bort.

Risker som kan förekomma

Precis som alla ingrepp så finns det risker inblandat och de vanligaste är:

 • Det finns en risk att du får permanent minskad hårväxt runt tinningarna.
 • Det finns en risk att du får ojämna ögon eller andra delar av ditt ansikte.
 • Ibland kan även förekomma stelhet, förlamning och en svullen känsla i ansiktet i upp till flera månader efter ingreppet.

Näsoperation

Många människor är missnöjda med formen på sina näsor. Om du skulle vilja ändra på formen för att få exakt den formen du själv önskar dig skulle du kunna genomgå en näsoperation, även kallad för näsplastik eller rhinoplatik. Detta är ett ingrepp som varar i upp till 2 timmar och oftast behöver du ingen narkos då lokalbedövning brukar räcka.

Med tanke på ingreppets art och mål kan tillvägagångssättet variera. De grundläggande metoderna för att genomföra näsoperationer är:

 • Stängd metod – alla snitt läggs på näsans insida.
 • Öppen metod – den här metoden innebär att en del eller alla snitt läggs utanför nästan.

Hur ingreppet går till steg-för-steg

Den här formen av ingrepp kan ibland bli ganska komplexa men i grund och botten kan vi bryta ner det i två steg:

 1. Först separeras den mjuka vävnaden i näsans överdel från benet och brosket under det.
 2. Därefter bryts näsan och omplaceras. Om det behövs så ändras även broskets form.

När du är klar med ingreppet kommer du få bära stela skyddsmaterial som stöder näsbenet under flera veckor. Skulle det vara så att du har fått stygn utanför näsan sker en eventuell borttagning först när din kirurg har godkänt detta. De stygn som sker inuti näsan är vanligtvis upplösningsbara och försvinner av sig själva.

Eventuella risker som kan förekomma

Oavsett vilken form av ingrepp du gör finns det alltid risker att ha i åtanke, och när det kommer till näsoperationer behöver du specifikt känna till följande risker:

 • Väsande ljud (svårt att andas) i cirka sju dagar efter operationen.
 • Kraftiga blödningar under en vecka – i sådana fall kan du behöva läggas in på kliniken.
 • Eventuella infektioner i huden på grund av implantaten – om detta sker kan det behövas ett till ingrepp för att ersätta implantaten.
 • Din näsa kan få en konstig form, men detta ger med sig vanligtvis inom 1 år efter ingreppet.

Utstående öron

Om du lider av ojämna öron och vill göra dem mer symmetriska kan du vara kandidat för det kosmetiska ingrepp som kallas för öronplastik (otoplastik). Operationen varar i upp till två timmar, på grund av dess komplexitet, och kan genomföras under olika omständigheter beroende på din ålder:

 • Vuxna och äldre barn får en bedövning i området som ska opereras. De behåller medvetandet under hela ingreppet, och den här typen av bedövning kallas för lokalbedövning. När denna används kan patienten lämna kliniken kort efter operationen. Du behöver vanligtvis inte hållas under observation över natten.
 • Yngre barn kan opereras under allmän narkos. Eftersom allmän narkos används bör patienten stanna på kliniken under en natt efter operationen.

Hur operationen går till

Det första viktiga steget under operationen är att lägga ett snitt bakom örat för att hitta brosket, vilket bör omplaceras och formas genom att man tar bort små bitar av den. När de överflödiga bitarna har tagits bort formas och flyttas de resterande bitarna, och man syr sedan ihop delarna till den önskade formen du vill ha på dina öron.

Risker och vad som händer efteråt

För att ge stöd till de opererade öronens nya placering behöver du bära ett bandage runt huvudet. Stygnen kan tas bort efter fem till tio dagar efter ingreppet.

Specifika risker för den här typen av operation är:

 • Du har en förlamad och stel känsla i öronen under flera veckor eller månader.
 • Du har en (ofta inte märkbar) osymmetri på öronen efter ingreppet.
 • Blodet koaguleras i huden på de opererade öronen (detta bör hanteras av kirurgen på kliniken).
 • Dina öronen skjuts ut igen, vilket händer efter cirka 5-10 % av alla ingrepp.

Ögonlocksoperation

Problemet med sänkta ögonlock och påsar under ögonen kan lösas genom att ta bort överflödig hud från ögonlocken. Operationen kallas ibland även för ögonlocksplastik (blefaroplastik) och själva brukar vanligtvis ta under 120 minuter att genomföra. Operationen kan genomföras under både lokalbedövning och allmän narkos, beroende på ingreppets komplexitet. En del kirurger insisterar ibland på allmän narkos när ingreppet behandlar båda ögonlocken.

Hur det går till steg-för-steg

Om ingreppet involverar allmän narkos måste narkosens effekter upphöra innan du får lämna kliniken. Det innebär att du vanligtvis måste stanna på kliniken efter ingreppet. Däremot får du lämna kliniken samma dag som ingreppet om den genomfördes under lokalbedövning.

Ingrepp på de övre ögonlocken

Överflödig hud, fett och muskler kan tas bort efter att ett snitt lagts, vilket måste läggas längs det rynkade området där ögonlockets hud viker sig. Efteråt stängs snittet och ärret bör inte synas eftersom det lagts vid det böjda området av ögonlocket, inom de naturliga linjerna.

Ingrepp på de lägre ögonlocken

I det här fallet läggs snittet, som kommer tillåta att fettvävnad från ögonpåsen tas bort, under de lägre ögonfransarna eller på ögonlockets insida. Trots att en liten bit hud eventuellt tas bort kommer muskulaturen som styr ögonlockens öppning och stängning att vara oskadd.

Risker och vad som händer efter ingreppet

Tejpen som kirurgen gett dig efter ingreppet fyller en stöttande funktion för ögonlocken och bör inte tas bort förrän efter tre till fem dagar, beroende på vad din kirurg säger.

Risker som är kopplade till ögonlocksoperationer är:

 • Svårigheter att stänga ögonen.
 • Suddig syn under en tid efter ingreppet.
 • Blod som rinner i den bakre delen av patientens öga (detta kan i värsta fall orsaka blindhet, men situationen uppstår sällan).

Om du känner att du vill komma i kontakt med en klinik för att prata närmare om frågor du har gällande plastikkirurgi så kan du klicka på “Alla kliniker” uppe i det högra hörnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *