Categories
Ögonlaser

Ögonlaser: Den Ultimata Guiden

Är du sugen på att göra en ögonoperation med ögonlaser för att kunna se bättre? Du är verkligen inte ensam om det. Här kommer vi att gå igenom hur en operation går till, vilket resultat du kan förvänta dig och hur mycket det kommer att kosta. Titta på filmen nedan för att förstå vad ögonlaser verkligen är.

Hur en ögonlaseroperation går till

Här kommer du se exakt hur en det går till när en patient förbättrar sin syn med hjälp av ögonlaser.

Nedan hittar du information om allt gällande ögonlaser. Om du vill lära dig allt från grunden så kan du bara läsa vidare, men om du letar efter något specifikt kan du klicka på snabblänkarna.

Snabba länkar:

Hur mycket kostar det?

Det finns ett flertal kliniker runt om i landet som kan hjälpa dig att förbättra din syn, däremot har de olika priser på ögonlaser beroende på vilken klinik du går till och var i landet du befinner dig. Generellt sett går det dock att säga att priserna ligger på följande nivåer:

LASEK24 900 kr
LASEK (No Cut)17 600 kr
LASEK-ELSA27 300 kr
F-CAT LASEK25 100 kr
A-LASEK22 700 kr
EPI-LASIK29 000 kr
FS-LASIK23 400 kr
inLASIK33 700 kr
NoCut23 500 kr
PTK33 500 kr
ReLEx SMILE31 000 kr
TRANS-PRK29 500 kr
TransPRK Wavefront Optimized25 100 kr
Efterstarr med YAG-laser1100 kr/öga

Hur ont gör det?

Själva operationen brukar de flesta beskriva som relativt smärtfri. Det är först nån timme efter operationen som värken kommer, och vissa upplever även att det skaver i ögonen. I de flesta fall brukar vanliga värktabletter hjälpa mot värken. I videon här kan du lära dig mer om exakt hur det känns under och efter en operation.

Hur du vet om du är en bra kandidat för behandlingen

Beroende på vilken typ av laser som kommer att användas under ingreppet bör du inte vara yngre än 18 år om du vill genomgå ingreppet. Det beror på att yngre personers syn fortfarande utvecklas. Ögonens brytning, vilket mäts innan operationen, kan ibland påverkas av graviditet och amning, så operationen rekommenderas inte under dessa tillstånd. Det är även bra om du undviker vissa mediciner (de kommer ge dig mer information om detta på kliniken)

Om du har “torra ögon” så är detta också ett tillstånd som kan påverka dina möjligheter att få det godkänt att genomgå operationen. Du bör berätta för kirurgen på kliniken om du lidit av detta oavsett vad anledningen är, eftersom orsakerna kan variera – mediciner, linser etc. Din kirurg kommer kunna berätta hur du ska göra och om du fortfarande är en bra kandidat för att genomgå operationen.

Frågor kirurgen kommer att ställa om din hälsa

Innan du genomgår en operation kommer du att behöva diskutera ditt allmänna hälsotillstånd med din kirurg för att övertyga denne om att du är i tillräckligt bra form för att genomgå en operation. Huruvida du ska genomgå operationen eller ej beror på din kirurgs uppfattning, och det finns ett antal tillstånd som kan förhindra din operation. Några av dem är:

 • Starr och herpesinfektioner runt ögat
 • Sjukdom i näthinnan och komplikationer relaterade till hornhinnan
 • Diabetes
 • Glaukom
 • Reumatisk artrit

Om du har myopi
Du bör komma ihåg att myopi kan eskalera tills du är i slutet av 20-årsåldern, så se till att du genomgår operationen först när din brytning är stabil. Du bör ha friska ögon.

Hur är det 1 år efter operationen?

Här får ni höra om hur en patient beskriver sina upplevelser 1 år efter att hon gjorde sin operation för att förbättra sin syn. Har livet verkligen blivit enklare nu?

Grundläggande saker du behöver veta om dina ögon

Innan vi diskuterar operationen du kommer gå igenom för att förbättra din syn är det viktigt att du är medveten om hur dina ögon fungerar (hur ögonen ger dig möjligheten att se). Rent generellt kan vi säga att det som händer i ögonen när du ser saker kan förklaras på följande sätt:

 • Hornhinnan (ögondelen som är framtill och formad som en kupol) måste böja ljusstrålar för att rikta dem mot näthinnan, som görs med hjälp av linsen (näthinnan sitter på ögats baksida och är faktiskt ett lager som består av ljuskänsliga celler i linje).
 • Hjärnan skapar bilder tack vare näthinnans aktivitet, som förvandlar ljusstrålar till impulser som sedan färdas till hjärnan.
hyperopi information

Brytningsfel

Brytningsfel, som ofta går att lösa med linser och glasögon, uppstår när bilden du ser inte är tillräckligt skarp – när ljusstrålar inte fokuseras på näthinnan. Ett bra sätt att hantera detta tillstånd är att göra en ögonoperation. Genom att flytta ljusstrålarnas riktning mot näthinnan minskar synproblemen. Det finns flera sorters brytningsfel, men de beror alla på några missformningar på hornhinnan, ögonklotet eller linsen. De olika varianterna av brytningsfel beror på följande:

Presbyopi

Presbyopi uppstår när linsen inte kan fokusera på föremål nära dig, för de kan inte modifiera storleken på ett bra sätt. Bifokaler eller läsglasögon är de vanligaste sätten att hantera presbyopi, eftersom det ibland inte kan åtgärdas med vanliga operationer. Det påverkar oftast personer i åldrarna 40–50 år.

Myopi

Myopi är oförmågan att se objekt nära dig på ett skarpt sätt. Det är vad man rent medicinsk kallar för närsynthet.

Astigmatism

Astigmatism är oförmågan att se objekt skarpt oavsett om objekten är nära eller långt borta. Du ser en suddig bild i båda fallen.

Hyperopi

Detta tillstånd innebär oförmågan att se objekt nära dig klart. Objekten långt borta är allt du kan se tillräckligt skarpt. Det är vad man rent medicinsk kallar för översynthet.

Här i denna videon kommer du få reda på de vanligaste synfelen och vad som kan göras för att korrigera dem.

Fler saker att tänka på

Den som inte har något emot att bära linser eller glasögon vill oftast inte genomföra den här operationen. Men om du ändå vill göra en ögonoperation bör du ha realistiska önskemål och förväntningar. Om du till exempel har en svag syn är chansen för en lyckad operation ibland lite mindre. Det betyder att du kanske måste genomgå operationen flera gånger. En annan viktig faktor som påverkar operationen eller din återhämtning är din arbetssituation och dina fritidsaktiviteter, så du måste diskutera dem alla med kirurgen som kommer operera dig. Baserat på detta komma hon att fatta ett beslut om huruvida du är rätt kandidat för operationen.

Kort om Monovision

Vad är monovision? Jo det är när du har ett öga som är närsynt och används på kortare avstånd, och samtidigt har du även ett annat öga som ser bra på långt håll. Vissa kallar detta ibland även för ålderssynthet.

Det finns en kirurgisk process som kan förbättra din syn när du har monovision, och den gör det på ett specifikt sätt. Ett ögas syn korrigeras för översynthet samtidigt som det andra ögats syn korrigeras för närsynthet. Om dessa korrigeringar görs på ett optimalt sätt kommer du kanske inte behöva läsglasögon, eller åtminstone inte lika ofta. Däremot är det viktigt att du är medveten om att operationens konsekvenser också blir att dina två ögon arbetar separat från varandra.

Det finns konsekvenser

Operationen kan öka synen som har en lägre kvalitet, och samtidigt kan den provocera fram en minskning i din förmåga att avgöra avståndet mellan saker i synfältet (avståndsbedömning). Du kommer främst märka av detta problem i tre situationer:

 • När belysningen är dålig
 • När du kör bil på natten
 • När du gör något som kräver en skarp syn
synoperation och förbättringar

En populär operation för att förbättra synen

Operera ögonen med laser är ett korrigerande ingrepp som är mycket populärt när det gäller att förbättra synen. Ingreppet påverkar främst ögats hornhinna, som omformas under ingreppet. Hornhinnan är den främre, kupolformade delen av ögat. Efter ingreppet kommer även ett förbättrat fokus på ljusstrålar mot näthinnan att erhållas. Det är en seriös process eftersom det involverar en operation på en mycket känslig del av ögat. På grund av det kan inte alla vara bra kandidater för ingreppet, och de flesta som vill göra operationen är oftast personer som bär linser eller glasögon.

Precis som med alla andra operationen du kan göra är det viktigt att du gör noggranna undersökningar om alla fördelar och nackdelar innan du fattar ett beslut. Det inte många tänker på är att operationen inte går att göras ogjort och den inkluderar vissa möjliga risker och komplikationer.

Hjälper alltid operationen?

Rent statistik förbättrar de flesta sin syn av att genomgå denna operation, dock påverkas detta såklart även av dina egna personliga förväntningar av operationen.

Om du är närsynt eller översynthet

När det gäller förbättring av din distanssyn innebär operationen inte att du inte behöver bära glasögon eller linser längre. I en del fall kan du fortfarande ha ett behov av glasögon när du når 40-årsåldern. Om du är närsynt och inte genomgår operationen kommer du inte behöva använda glasögon lika snabbt som du skulle behöva om du genomgick operationen. Presbyopi, ett tillstånd som minskar fokus på närliggande objekt på grund av åldrande, kan dock inte förhindras genom en operation.

Ett sämre resultat

Med tiden kan du märka att resultaten av din operationen börjar minska. Därför är det inte omöjligt att du vill genomgå ett andra ingrepp för att förbättra synen igen (en andra operation behövs för ca 10 % av de som genomgått en ögonlaseroperation). Denna synreduktion drabbar vanligtvis personer som lidit av olika syntillstånd innan operationen, såsom exempelvis:

 • Astigmatism
 • Översynthet
 • Närsynthet

Hur du hittar en bra klinik

Det som är viktigt när du försöker att hitta en bra klinik är att personalen som kommer att utföra operationen är kompetenta. Framför allt ska du fokusera på kirurgen och säkerställa att hon uppfyller vissa grundläggande kriterier, såsom:

Känns hon trovärdig när du pratar med henne?

För din egen säkerhets skull bör du ta reda på kirurgens erfarenheter och du bör fråga henne om lyckade operationer hon har utfört tidigare. Några av nyckelfrågorna du bör ställa ska självklart handla om dina chanser att få ett lyckat ingrepp och vilket resultat andra patienter har haft.

Är hon medlem i olika organisationer?

Undersök om huruvida din kirurg är medlem i olika organisationer, såsom branschorganisationer. Finns hon med på olika listor över personer som är kvalificerade att utföra operationer?

Hur djupt går den första konsultationen?

Innan du fattar ett beslut om att genomgå operationen kommer du få möjligheten att prata om det med din kirurg. Under mötet bör hon ge dig information om lasertypen som kommer att användas i ditt specifika fall. Det är inte heller ovanligt att hon presentera fördelarna och nackdelarna med att behandla ögonen vid olika tillfällen (dvs inte båda samtidigt).

Återhämtningsprocessen bör också förklaras noggrant. Det är viktigt att din kirurg ger dig all information om din eftervård för att främja en god läkeprocess. En del av denna information berör risker och bieffekter av operationen. Hon bör också informera dig om vilken personal som kommer att ansvara för ditt tillstånd efter operation.

Laserutrustning för ögat

Frågor du kan ställa till kirurgen som kommer operera dina ögon

När du är på din första konsultation på kliniken är det bra om du försöker ställa så många frågor som möjligt. Se till att få svar på alla frågor du kan tänkas ha. Här kommer en lista på frågor som kan vara bra att försöka få svar på:

 • Vad finns det för olika ögonlasermetoder?
 • Vilken metod använder ni?
 • Vad ingår i behandlingen om jag köper hos er?
 • Hur förbereder jag mig innan min förundersökning?
 • Gör det ont?
 • Hur länge håller min nya syn?
 • Behandlar ni båda ögonen samtidigt?
 • Hur lång tid efter min behandling ser jag resultat?
 • När kan jag börja jobba eller studera efter behandlingen?
 • När kan jag börja idrotta efter min ögonlaserbehandling?
 • Vad händer på behandlingsdagen?
 • Vilken typ av synfel kan ni behandla?
 • Hur lång tid tar det innan jag börjar se normalt?
 • Hur bra resultat kan jag räkna med?
 • Varför ska jag använda er klinik istället för någon annan klinik?
 • Hur vet jag om jag kan få bra syn om jag blir kund hos er?
 • Vad kostar en förundersökning?
 • Är det farligt?
 • Om min arbetsgivare betalar, blir det billigare?
 • Kan landstinget betala för behandlingen?
 • Varför kostar det så mycket?
 • Blir min syn perfekt efter operationen?
 • Varför är ni dyrare än era konkurrenter?
 • Hur bra syn får jag?

Före, under och efter

Hur du förbereder dig innan operationen

Eftersom kontaktlinser i ögonen kan ändra hornhinnans form och även påverkar resultatet av utvärderingen innan operationen är det bra om du slutar bära linser innan utvärderingen. Hårda linser borde inte bäras under en månad innan utvärderingen och mjuka linser bör undvikas i minst två veckor innan utvärderingen.

Efter en noggrann undersökning kommer kirurgen berätta om hon tycker att du är en bra kandidat för den här behandlingen. Om du inte är nöjd med kirurgens svar kan du be om en andra åsikt från en annan läkare, men om svaret förblir detsamma bör du lita på dem.

Om din kirurg ger dig ett positivt svar bör du förbereda ögat för operation genom att sluta bära linser, eftersom det är rätt viktigt att hornhinnan är i sin naturliga form under operationen. Inget smink, hudkräm och parfym tillåts under ett par dagar innan ingreppet, eftersom de kan leda till komplikationer (som infektioner) under återhämtningsprocessen.

Kirurgen kommer utvärdera av dina ögon

Innan operationen ska kirurgen genomföra några utvärderingar och ta några mått. Hon kommer vanligtvis att expandera dina pupiller för att finjustera ordinationen. Efter det kommer hon att observera dina ögon för att dra slutsatser om deras hälsa. Dessa slutsatser dras genom att genomföra flera tester, såsom exempelvis:

 • Undersöka näthinnan
 • Undersöka ögonens torrhet

Ett annat obligatoriskt moment av den preoperativa processen är utvärdering av hornhinnan och pupillernas böjning, ögonens topografi och hornhinnans tjocklek.  Och just topografi är en undersökning som syftar till att upptäcka:

 • Oregelbunden astigmatism
 • Missformad hornhinna (som exempelvis när den är konformad)

Hornhinnans tjocklek är av stor vikt eftersom du behöver ha tillräckligt med vävnad kvar i ögat efter att hornhinnan har skurits i och omformats.

När allt har utvärderats kommer du troligen få underteckna ett formulär som tar upp alla delar av ingreppet, inklusive realistiska resultat och möjliga risker. Se till att du har läst och förstått allt som anges innan du undertecknar det.

Vad som händer under själva operationen

Ögonlaseroperation kan utföras på båda ögonen samtidigt och tar inte mer än några minuter per öga. I vissa fall föredrar kirurger att endast operera ena ögat och sedan vänta ett par dagar eller veckor för att kontrollera operationens effekt på det öga som opererats. Först när de lärt sig av den första operationen tar de och operera det andra ögat. Vanligtvis är det här inte en operation som inte kräver att du stannar över natten på kliniken, och det är normalt att bedövningen är i form av en ögondroppe som paralyserar ögats yttre lager.

Vanliga steg under operationen är:

 1. Att ögat fuktas
 2. Se till att ögat inte kan röra sig för att hålla hornhinnan på rätt plats
 3. Flytta på hornhinnans hängande flik (ögats yttre lager) genom att skära den med ett särskilt instrument
 4. Omforma underliggande vävnad med laserutrustningen
 5. Ersätt fliken och se till att den fästs på ögat. Stygn behövs inte.  
 6. Skydda ögat med ett skydd av plast eller perforerad metall.

I videon här kommer du få reda på vad exakt som händer under en operation och vilka som är med i operationssalen.

Vad som händer efter operationen (återhämtningsperioden)

Ibland kan en brännande känsla vara vanligt efter ögonlaseroperationen, men försök att inte klia dig i ögonen – du vill inte orsaka mer irritation. Du bör inte heller köra förrän din syn är tillräckligt läkt, för att inte riskera din egen och andras säkerhet. Du bör också undvika bubbelpooler och jacuzzis. Du får inte heller simma under minst 14 dagar efter ingreppet. Om du upplever obehag kan din kirurg skriva ut smärtstillande medel, och om det inte räcker bör du kontakta kliniken så fort som möjligt.

Det är inte konstigt om din syn blir suddig inom de första 24 timmarna efter operationen, men det blir oftast bättre dagen efter. En del kliniker vill även att man kommer in till dem dagen efter för att göra en postoperativ undersökning för att säkerställa att allt är bra med dina ögon.

Återhämtningsperioden varar inte så länge eftersom läkeprocessen går ganska snabbt. Patienter väljer ibland att tillbringa några dagar hemma, och tar ledigt från jobbet tills de känner sig redo. Du bör inte idrotta under tre dagar efter operationen. Vissa sporter, såsom kampsport, bör undvikas i minst en månad.

Vilka komplikationer och risker som finns

Alla former av operationer medför risker, och ögonlaser är inget undantag. Det finns alltid risker för oönskade resultat. Här kommer en lista som tar upp några av de vanligaste komplikationerna som kan förekomma:

Torra ögon

Tårar i ögat har två viktiga funktioner, de erbjuder en smärtfri och bekväm känsla och de håller ögonen fuktade på en regelbunden nivå. I vissa fall, när operationen utförs, kommer ögonen inte kunna generera den optimala mängden tårar som behövs. I dessa situationer kan din syn drastiskt bli suddig eller på annat sätt bli skadad. Eftersom detta tillstånd kan vara långvarigt kommer du behöva en intensiv behandling med droppar. Du kan även behöva genomgå andra ingrepp för att minska den obehagliga känslan.

Inflammation eller infektion i hornhinnan

De vanligaste orsakerna till inflammation eller infektion i hornhinnan, som oftast behöver extra behandling för att lösas är:

 • Vriden hornhinna som är ett resultat av onormal läkning
 • Onormal eller oregelbundna flikar
 • Cellerna har växt inåt, inom fliken (de kommer behöva tas bort med ett kirurgiskt ingrepp).

Osäker nattsyn

Efter operationen kan din syn bli mer känslig, särskilt i situationer utan dagsljus. Dessa tillstånd kan leda till lysande bilder eller dubbelseende, vilket är ett allvarligt problem som kan påverka din förmåga att se klart under natten.

Oförbätterliga ögontillstånd

Oförbätterliga ögontillstånd, som blindhet, kan inträffa när något går fel under ingreppet, t.ex. att laserutrustningen kraschar. Dessa tillstånd kan, till skillnad från de andra, inte åtgärdas och kan även uppstå under återhämtningsprocessen om en allvarlig inflammation uppstår. Det finns med andra ord alltid en risk att du blir blind, även om risken är liten.

Försämrad syn

Ibland kan synen förvärras efter operationen, oavsett om du använder linser eller glasögon. Det finns en chans att du kan behöva använda dem för att se lika bra som du gjorde innan operationen. I ovanliga fall finns det även vissa som har fått börja använda glasögon trots att de inte använde detta innan operationen.

Sämre känslighet för kontraster

Om känsligheten för kontraster försämras efter operationen kan föremål verka odefinierbara. Det betyder att i detta tillstånd, under natten eller i dimma, kommer du inte kunna se föremålen tillräckligt skarpt, även om din syn är god när du testar den.

I videon här kommer du lära dig mer om vilka de vanligaste riskerna och hur man hanterar dessa.

Om du känner att du vill träffa en klinik nära dig för att lära dig mer om behandlingen kan du klicka på “Alla kliniker” uppe i högra hörnet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *