Categories
Bröstförstoring

Bröstförstoring: Den Ultimata Guiden

Funderar du på att göra en bröstförstoring? Du är faktiskt inte ensam om det, och det finns många anledningar till varför någon vill förstora brösten. Titta på filmen här för att se hur en bröstförstoring går till:

Vill du veta hur mycket det kostar, om det gör ont och hur länge resultatet varar? Klicka på länkarna nedan för att få svar på dina frågor.

Snabba länkar

Pris på bröstförstoring

Hur mycket bröstförstoring kostar varierar beroende på var i landet du befinner dig och vilken klinik du går till. Generellt brukar dock prisnivåerna i landet ligga på:

Bröstförstoring
(mentor-hallongele)
39 000 kr
Bröstförstoring
(anatomiska implantat)
47 000 kr
Bröstförstoring
(motiva-implantat)
47 500 kr
Bröstförstoring
(genom fettransplantation)
49 500 kr
Bröstförstoring & lyft77 000 kr
Implantatbyte
(ett implantat)
25 000 kr
Implantatbyte
(båda implantaten)
35 000 kr

Varför gör kvinnor bröstförstoringar?

Det finns flera anledningar att överväga bröstförstorande kirurgi. Ingreppet är även känt under namnet mammoplastik. Vissa kvinnor gör det av estetiska skäl, som att kläderna ska sitta bättre eller få en mer tilltalande figur. Den vanligaste anledningen är dock att man är missnöjd med bröstens faktiska storlek.

Kvinnor som har ett bröst som är mindre än det andra, eller kvinnor vars brösts förändrats på grund av graviditet, viktnedgång och åldrande genomgår också bröstförstoringar för att få tillbaka sitt utseende och självförtroendet det medför.

För att du ska vara en bra kandidat för detta ingrepp bör ha en positiv attityd gällande de risker operationen kan medföra, och har realistiska förväntningar på resultatet. Det är även viktigt att plastikkirurgen är ärlig om den förändring hon kan åstadkomma, annars kommer du oundvikligen att bli besviken.

Vilka för- och nackdelar finns det?

Precis som alla andra ingrepp finns det både fördelar och nackdelar med bröstförstoring, och här är en översikt över de viktigaste delarna:

 • Operationen kan få dig att se yngre ut, och mer tilltalande i tighta kläder eller badkläder. Därför kan operationen ha en positiv psykisk effekt på en kvinnas självbild. Patienter uttrycker ofta ett ökat självförtroende.
 • Bröstförstoring är inte en korttidslösning, det är en långvarig förändring som förändrar hur du ser på dig själv.
 • Du kan behöva byta ut bröstimplantaten, även om de är avsedda att räcka hela livet så är det inte ovanligt att de byts ut efter ca 10 år. Bröstimplantaten måste övervakas noga ända från början för att du ska kunna upptäcka eventuella komplikationer och undvika livshotande skador.
 • Kvinnor som genomgår bröstförstoringar utsätts även för de risker som förknippas med alla operationer. Vi kommer här att beskriva dem närmare, men på kliniken kommer de förklara dem noga för dig.

Före och efter bilder

Här får du se hur det ser ut både före och efter att en patient har genomfört en förstoring av sina bröst. Hon kommer även att berätta hur det känns och hur hon har upplevt processen

https://youtu.be/5l1o2ldZ6X8?t=52

Det finns två sätt att förstora brösten på

Det finns två grundläggande sätt att utföra en förstoring på: Det första sättet är att använda bröstimplantat, och det andra sättet är genom en fettransplantation. Att göra en bröstförstoring genom en fettransplantation innebär att fett från en annan del av din kropp tas med hjälp av fettsugning, och sedan injiceras fettet i brösten. Fettet kan tas från din mage, dina lår eller dina höfter beroende på hur mycket fett du har på dessa områden.

Skulle du välja att förstora brösten genom bröstimplantat så är det bra att veta att implantaten vanligtvis placeras på en av två platser:

 • Mellan bröstmuskeln och bröstvävnaden
 • Mellan bröstkorgen och bröstvävnaden, under bröstmuskeln. Fördelen med det här läget är att implantaten löper en mindre risk att störa amning och mammogram, och därmed gör det lättare att upptäcka cancer i ett tidigt skede.

För att du lättare ska kunna förstå när man väljer den ena eller det andra utav alternativet så kan du titta på följande video. Här förklarar kirurgen på skillnaden mellan dessa två och när det passar bättre att välja den ena framför den andra.

Vilka typer av bröstimplantat det finns

Det finns vanligtvis 3 typer av implantat som du kan välja mellan. Det finns implantat som är gjorda på silikon, koksaltlösning samt även silikongel.

Silikon

Silikonfyllda bröstimplantat finns i flera olika former tack vare silikonets elasticitet och mjukhet. De fylls i förväg, och nackdelen är att man ibland behöver lägga ett längre snitt för att lägga implantaten i rätt läge. Ett längre snitt innebär oftast ett större ärr också.

Koksaltlösning

Bröstimplantat fyllda med koksaltlösning kan fyllas både i förväg och i operationssalen, där syftet är att lätt modifiera implantatets storlek. Koksaltlösning är sterilt saltvatten som ständigt används i flera olika sammanhang, så de löper ingen risk att störa vätskan inuti.

Silikongel

Sammanhängande silikongelsimplantat är tjockare och fastare än vanligt silikon och koksaltlösning. Därför kallas de även för ”geléhallon” eller ”gummibjörnsimplantat”. Det här beror på att gelén är gjord av sammansatta silikonmolekyler som får dem att hänga ihop i en stabil form.

Här får du reda på i detalj vilka olika former av implantat det finns och hur de funktionellt skiljer sig åt.

Säkerhetsaspekter

Det är viktigt att du som patient är med på regelbundna uppföljningsmöten hos kliniken för att bevaka implantaten. Om du inte deltar i uppföljningen riskerar du komplikationer, som exempelvis infektioner. Om en infektion inte behandlas kan det leda till hälsoproblem och i värsta fall bli dödlig.

Hur du väljer det bästa sättet att förstora brösten

Beslutet om vad som är det bästa sättet, oavsett om det är med bröstimplantat eller fettransplantation, beror på vad du själv föredrar och även vad din kirurg rekommenderar. Plastikkirurgen kommer ta hänsyn till din medicinska historik, kroppstyp, kroppsmassa och den redan existerande bröstvävnaden. Dessa detaljer samlas in under din första konsultation med kirurgen. Hon kommer sedan hjälpa dig att välja det bästa tillvägagångssättet för din bröstförstoring (implantat eller fettransplantation), vilken sort och läge för implantaten, och den optimala storleken på dina bröst. Hon kommer samtidigt att förklara fördelarna och nackdelarna med varje alternativ.

Hur du väljer rätt plastikkirurg

Det finns tre viktiga saker att tänka på när du väljer en plastikkirurg. Först av allt behöver kirurgen ha en viss nivå av erfarenhet, vilket inkluderar utbildning och legitimering. För det andra är det viktigt att kirurgen har erfarenhet av den här sortens kirurgi.

Att vara hon är medlem i någon nationell förening för plastikkirurger kan vara en indikation på plastikkirurgens kompetens och kvalifikationer. Sist men inte minst gäller att du som patient känner dig bekväm med kirurgen. Om du inte är bekväm med henne kan missförstånd eller bristande kommunikation uppstå, och leda till otillfredsställande resultat.

Det första mötet (konsultationen)

Den första konsultationen på kliniken är oftast inte kostnadsfri, för det finns flera aspekter som måste diskuteras noggrant. I slutet av konsultationen bör kirurgen vara medveten om dina estetiska mål och hon bör även kunna komma fram till ett besluta om du är en bra kandidat för själva ingreppet. Hon bör också förklara vad en bröstoperation faktiskt kan erbjuda dig, för att inte ge dig orealistiska mål. Utöver detta kommer ni troligen även att diskutera eventuella extra ingrepp som kan behövas om du vill nå ett specifikt mål gällande ditt utseende.

Här kommer du i detalj att få reda på hur en första konsultation går till på kliniken.

Det huvudsakliga syftet med den första konsultationen är:

 1. Att få en klar och korrekt överblick över din medicinska historik. Detta inkluderar information om:
  • Operationer du genomgått tidigare. Detta kommer också vara en indikation på hur du reagerar på narkos, förutsatt att du fått detta vid tidigare operationer.
  • Allergier, och framför allt om du är allergisk mot vissa läkemedel.
  • Mediciner som du tar för tillfället. Anledningen är att undvika korsreaktioner från medicinerna och undvika risker för blödningar (om du tar antikoagulerande medicin), blodproppar, eller infektioner (om du tar immunsupprimerande medicin).
  • Behandlingar du tidigare har genomgått.
  • Resultatet av din senaste mammografi. Detta är nödvändigt för att se om det finns några spår av bröstcancer. Förutom detta får kirurgen också information om din bröstvävnads kvalitet och kvantitet.
  • Om någon av dina familjemedlemmar lidit av bröstcancer
  • Medicinska tillstånd du lider eller har lidit av.
 2. Undersökning och mätning av dina bröst. Det här är viktigt för att avgöra både den nuvarande och den önskade storleken och formen på dina bröst. Kirurgen kommer att bedöma dina bröstvårtor och vårtgårdar, bröstvävnadens kvalitet och kvantitet samt detsamma för huden som täcker dem.
 3. Om relaterade ingrepp behövs. Till exempel kan kvinnor med hängiga bröst behöva ett bröstlyft tillsammans med bröstförstoringen (för att uppnå det resultatet de förväntat sig).
 4. Dina mål för viktnedgång. Det är viktigt att informera din läkare om huruvida du vill gå ned i vikt i framtiden, så att han kan ge dig råd om att stabilisera din vikt innan bröstförstoringen. En stor viktnedgång påverkar formen på dina bröst.
 5. Framtida graviditeter. Även om bröstens storlek kan ändras drastiskt om du blir gravid efter en bröstförstoring finns det inga dokumenterade bevis som säger att ditt barn och förmågan att amma påverkas av ingreppet. Kirurgen bör dock ändå kunna förklara hur en graviditet påverkar de långsiktiga resultaten av bröstförstoringen, samt att hon även bör besvara alla eventuella frågor du har. Vill du lära dig mer om vad som gäller gällande amning och bröstförstoring så kan du läsa mer genom att klicka här.
 6. Planen för hela operationen. Kirurgen kommer att börja med den nödvändiga processen, och sedan informera dig om det förväntade resultatet, den ekonomiska kostnaden, risker och komplikationer, vilken typ av bedövning som kommer användas, och till och med var operationen kommer att utföras. Hon kommer att gå igenom förberedelserna, och förklara vad du eventuellt kommer att uppleva efter operationen.

Det är vanligt att kirurgen visar före- och efterbilder på andra patienter som gjort en bröstförstoring, och till och med använder 3D-bilder för att hjälpa dig välja den bäst lämpade storleken och typen av implantat för din kroppstyp.

Här kommer du få reda på i detalj varför denna första konsultation med kirurgen är väldigt viktig för att kunna analysera dina bröst på rätt sätt.

Vad du kan fråga om under din första konsultation

Att ställa följande frågor kommer hjälpa dig säkerställa att du valt rätt plastikkirurg för din bröstförstoring. Syftet är att göra ett välinformerat val, förstå riskerna och de möjliga resultaten, och att göra det bästa valet för ditt mål och dina behov. Så är du på väg till ett möte på kliniken men inte vet vilka frågor du kan ställa så kommer här en lista på viktiga frågor du kan ställa:

 • Är bröstförstoring ett lämpligt val för mig? Är jag en bra kandidat?
 • Är det möjligt att få det resultatet jag vill ha, eller är det orealistiskt?
 • Kan jag få se före- och efterbilder på några av dina tidigare patienter?
 • Behöver jag göra ett bröstlyft också?
 • Var kommer du placera implantaten: under eller på bröstmuskeln? Vad är de olika fördelarna?
 • Var kommer mina ärr sitta och hur synliga kommer de vara?
 • Vilken sorts implantat tror du passar mig bäst?
 • Vilken typ av bedövning passar bäst för den här sortens operation?
 • Kan du ge mig en uppskattad beräkning av kostnaderna? Hur mycket kommer allting kosta mig?
 • Hur lång är återhämtningsperioden och när kan jag återgå till mitt vanliga liv?
 • Kommer mina bröst att se annorlunda ut med tiden? Påverkar graviditet eller amning deras utseende?
 • Vilka är riskerna och komplikationerna, och hur ofta uppstår de?
 • Vad kommer du att göra om komplikationer uppstår?
 • Vad kan jag göra om resultaten inte är i enlighet med de mål vi enats om?
 • Hur kommer mina bröst att påverkas om jag någon gång tar ut implantaten utan att ersätta dem?

En patient berättar om varför hon förstorade sina bröst

Här berättar en patient om när hon gjorde sin första förstoring och även när hon gjorde sin senaste. Du kommer att få reda på vad som drivit henne att genomgå operationen och hur hon upplevde kontakten med kliniken.

Före, under och efter operationen

Hur du förbereder dig inför operationen

Efter att ha pratat med dig och besvarat alla dina frågor gällande operationen så blir det så småningom dags för plastikkirurgen att ge dig instruktioner om hur du förbereder dig innan operationen. Det händer ibland att hon ber dig att genomföra en mammografi, som kommer att jämföras med resultaten från en annan mammografi några månader efter bröstförstoringen. Här kommer några fler instruktioner som plastikkirurgen kan ge dig:  

 • Rök inte under minst sex veckor innan operationen. Om du lyder detta råd går läkningsprocessen snabbare.
 • Återfukta dig och din kropp ordentligt. Detta gäller även patienter efter operationen.
 • Undvik antiinflammatoriska läkemedel som minskar blodkoagulering, till exempel aspirin. Om du tar antikoagulerande läkemedel finns risken att du blöder mer under operationen.
 • Om du valt att göra en fettransplantation kan du behöva bära en specialtillverkad BH. Dess syfte är att förbereda dina bröst för fettinjektionen genom att expandera huden och vävnaden omkring dem.
 • Se till att någon kan köra hem dig efter operationen. Kvinnor som gör bröstförstoringar behöver sällan stanna på sjukhuset över natten.

Vill du få reda på lite mer om hur du kan förbereda dig inför operationen så kan du titta på följande video.

Vad som händer under operationsdagen

En vanlig bröstförstoring brukar ta mellan 1-3 timmar och brukar genomföras på kirurgens klinik. Under operationen kommer medicin att ges genom dropp. Vanligtvis väljer kirurger allmän narkos, men bedövningen kan också ske genom intravenös nedsövning eller lokalbedövning. Allt detta bör kirurgen redan ha förklarat för dig långt innan operationen, det vill säga när ni satt tillsammans och gick igenom planen för hela operationen.

Dina grundläggande kroppsfunktioner kommer att övervakas under hela ingreppet. Detta inkluderar syreupptagning, blodtryck och puls, tillsammans med andra vanliga värden.

När du är nedsövd kommer kirurgen att utföra de steg hon förklarat för dig på förhand. Om du valt att förstora brösten med hjälp av bröstimplantat kommer kirurgen att sätta i dem och sedan sy ihop det öppnade området. För att hjälpa läkeprocessen och för att ge stöd till området kommer ett bandage att lindas kring ditt bröst. Bandaget ersätts ibland av ett kirurgiskt kompressplagg i form av en BH.

Om du valt att göra en fettransplantation för att förstora brösten måste kirurgen sy ihop snittet från fettsugningen också, och hon kommer i en del fall att använda nålar för att göra det. I det här fallet kommer du även att behöva bära kompressplagg på området som berörts av fettsugningen.

När bröstförstoringsoperationen är klar förs du till klinikens uppvakningsområde, där du så småningom vaknar upp från narkosen. Du kommer att övervakas noggrant och efter en relativt kort observationsperiod får du åka hem. I vissa fall kan dräneringstuber behöva placeras i din kropp av erfaren medicinsk personal, beroende på hur komplext ingreppet har varit.

Här kommer du få se hur ett kompressplagg skulle kunna se ut. De kan se olika ut beroende på kliniken du går till, men de fyller alla samma funktion.

Vad som händer efter operationen

Efter operationen kommer kirurgen ge både dig och den som kommer ta hand om dig instruktioner om hur ni ska ta hand om din kropp efter operationen. Du kommer att få veta hur du ska hantera eventuella dräneringstuber, hur du kan känna igen eventuella komplikationer, och vad du bör göra om du upptäcker några komplikationer. Dessutom hon även lära dig skilja att på normala symptom som du kommer att uppleva, och på det som kan indikera möjliga komplikationer.

Vad kommer du uppleva efter en bröstoperation?

Det är normalt att uppleva smärta efter en bröstförstoring, särskilt om implantaten placerades under bröstmuskeln. Bröstvävnaden expanderas och orsakar smärta. Du bör uppleva mest smärta inom 48 timmar efter operationen, och smärtan bör därefter avta. Vill du lindra ditt obehag så kan du göra det med hjälp av smärtstillande medicin (prata med din kirurg om detta).

I vissa fall kan du uppleva svårigheter med att höja dina armar, och du kommer märka att dina bröst känns stramare och är mer känsliga för beröring. Ibland kan det även uppstå en kliande, varm känsla på huden på dina bröst.

Den första svullnaden och missfärgningen på brösten försvinner fort, men dina bröst kommer till viss del fortsätta vara svullna. All svullnad brukar dock i vanliga fall försvinna inom en månad.

Viktiga saker du behöver göra efter operationen

Du bör kunna stå upp och gå ganska kort efter att du vaknat från narkosen. Det är viktigt att komma upp ur sängen och gå med några timmars mellanrum, annars riskerar du att få en blodpropp i benen. Om proppen färdas till ditt hjärta, din hjärna eller dina lungor kan den bli livshotande.

Ta medicinen som kirurgen skrivit ut, och dosera precis de antal gånger och i de antal dagar som hon sagt åt dig. Detta förhindrar att en infektion utvecklas.

Följ instruktionerna du har fått för omvårdnad efter operationen, och framför allt gällande kompressplagg och hygien för dräneringstuberna. Dessa instruktioner är till för att förhindra en infektion samt för att främja läkning.

Här får du reda på i detalj vad du ska tänka på att göra efter operationen.

Begränsningar under återhämtningen

Det är normalt att uppleva ömhet och stelhet runt brösten i flera dagar (oftast i 2-5 dagar) efter operationen. Du bör även undvika aktiviteter som kräver att du drar, trycker eller lyfter saker, för detta kommer definitivt orsaka obehag och till och med smärta. Bandagen kommer att tas bort efter ett par dagar, men du kanske fortfarande behöver bära en stöd-BH.

Om kirurgen använt nålar för att stänga snitten externt kommer du behöva åka till kliniken efter cirka 7 dagar för att ta bort stygnen. Detta steg är inte nödvändigt om hon använt en särskild sorts kirurgisk tejp eller lim, för då brukar stygnen falla bort inom 7-14 dagar.

Efter ungefär en vecka borde du kunna börja arbeta igen, såvida ditt arbete inte innebär stor fysisk ansträngning. Under de följande 2-6 veckorna bör du undvika aktiviteter som sätter extra stor påfrestning på din kropp (speciellt kring brösten).

Dessutom bör intim kontakt med dina bröst vara väldigt varsam under de följande månaderna, och om du skulle känna minsta tecken på obehag bör du sluta direkt med aktiviteten du höll på med.

Här får du höra en patient berätta hur det kändes veckan efter att hon gjort sin operation.

Du kommer behöva göra regelbundna kontroller i många år

På lång sikt är det viktigt att både undersöka dina bröst själv och att utföra regelbundna mammografier i enlighet med de rekommendationer som finns för kvinnor i din ålder. Om dina implantat börjar läcka måste de bytas ut.

Det är viktigt att gå på regelbundna uppföljningsmöten med din plastikkirurg, och att ta upp eventuella frågor du har. Hon kan till och med rekommendera en bröstrevision eller ett bröstlyft om du med tiden märker en förändring i dina brösts utseende.

Vilka riskerna är med operationen

Även om seriösa komplikationer efter förstoring av brösten är ovanliga så finns det ändå alltid risker att ta hänsyn till. Det är en operation som alla andra, och även de minsta ingreppen innebär vissa risker. Det är viktigt att du förstår dessa risker innan du ger ditt medgivande till operationen.

Det är sant att kirurgen spelar en stor roll i att förklara vilka risker du tar, men du som patient måste också ställa alla frågor du har och även uppge en korrekt medicinsk historik.

Här får du reda på vad de 3 vanligaste riskerna är med att förstora sina bröst.

Generella komplikationer som kan förekomma

Här är några av de komplikationer som kan uppstå efter alla typer av kirurgi. Till att börja med kan du få en allergisk reaktion av narkosen och medicinen som ges, och infektioner och stora blödningar. Andra komplikationer inkluderar känslomässiga förändringar (att sättet du känner saker på förändras), modifiering av din kropps underliggande strukturer, överdriven ärrbildning eller att de önskade resultaten inte uppnås och därmed nödvändiggör fler operationer. I vissa fall kan blod eller vätska samlas under huden, och i värsta fall kan dessa behövas avlägsnas på kirurgisk väg.

Specifika komplikationer som kan förekomma

När det gäller bröstförstoring uppstår ibland mindre komplikationer, medan större komplikationer är ovanliga. Några komplikationerna som kan förekomma är:

 • Infektioner
 • Implantaten brister
 • Kapselbildning

Ibland kan skuggor dyka upp på mammografibilder av kvinnor som genomgått en bröstförstoring, vilket minskar chansen att upptäcka cancer. I dessa fall har du bäst chans att upptäcka cancer om röntgenteknikerna har erfarenhet av att undersöka kvinnor med förstorade bröst. Detta kombineras med att ta röntgenbilder från olika vinklar och till och med olika typer av bilder. Du bör dock veta att det finns en liten risk att dina bröstimplantat gör det svårare att upptäcka cancer i en tidig form. Din kirurg bör förtydliga detta för dig och ge dig mer information om det.

Skulle du vilja komma i kontakt med en klinik nära dig för att ställa frågor om bröstförstoring så kan du klicka på ”Alla kliniker” uppe i det högra hörnet. Där hittar du alla kontaktuppgifter du behöver.