Categories
Bröstförstoring

Bröstförstoring: Vanliga Frågor & Svar

Svar på alla frågor du kan tänkas ha om bröstförstoring

Hur lång tid tar operationen när man gör en bröstförstoring?

Själva bröstoperationen brukar ta mellan 30-60 minuter i de flesta fallen. I en del fall kanske kirurgen behöver vidta åtgärder som gör att det drar ut på tiden lite mer.

Du kommer även få lägga på lite tid för sövning, ungefär 15-25 minuter. Efter sövningen kommer du även få räkna med ca 5 minuter för väckning.

Notera att dessa tider endast är på ett ungefär och i normala fall. Det kan ibland dyka upp omständigheter som gör att det går långsammare eller fortare.

Hur är det på operationsdagen?

I de flesta fall schemaläggs operationerna för att genomföras på förmiddagen.

När du är på kliniken kommer du få ta på dig speciella kläder för operationen. Din plastikkirurg kommer sedan att gå igenom hela dagen med dig. Hon kommer rita på din kropp för att visa vart snitten kommer läggas, hon mäter på din kropp för att allting har de rätta måtten, du får information om allting praktiskt samt att du även får möjlighet att ställa frågor om allting.

Förberedas för nedsövning

När du har fått all information du behöver får du sen träffa en narkossköterska som förbereder din kropp för att sövas. Hon kommer sätta en nål i din arm för att förbereda den för att kunna ta emot antibiotika och narkosmedel. Det brukar även vara vanligt att man får tabletter mot smärta och illamående efter bröstförstoringen.

När förberedelserna är klara tas du till operationssalen. Där söver de ner dig och tvättar huden kring bröstkorgen med medicinsprit för att minska risken för bakterier, och därefter klär de dig i sterila dukar som du kommer ha på dig under operationen.

Minska risken för infektioner

På grund av risken för infektioner är det viktigt att det alltid är sterilt och rent i operationsområdet när de ska lägga in bröstimplantaten.

De påbörjar sedan med hela processen med att lägga in implantaten i dina bröst.

Efteråt, när allt är klart, väcks du för att föras till ett vilorum där en sjukhussäng väntar på dig. På grund av narkosen kanske du inte minns mycket av detta, utan de flesta brukar säga att deras första minne är när de vaknar upp på uppvakningsavdelningen.

Man vaknar upp olika snabbt. För vissa tar det upp till 1-2 timmar innan man är helt vaken. Då kommer du märka att kirurgen troligen har varit där för att säkerställa att förbanden sitter som de ska och att du mår tillräckligt bra för att kunna lämna kliniken och gå hem.

Hur går en bröstförstoring till?

Operationens syfte är att göra dina bröst större genom att lägga in implantat under brösten.

Du kan välja om du vill att implantaten lägga under eller ovanpå den stora bröstmuskeln som heter ”pectoralis major”.

För att kunna föra in implantaten behöver man skära ett snitt strax under bröstet, däremot har det blivit allt mer populärt att man lägger snittet i armhålan (för att ärret ska synas mindre) och även kring bröstvårtan.

De flesta implantat som finns på marknaden är tillverkade av silikon (“gélehallon”) men det förekommer fortfarande implantat med saltvatten (“koksaltlösning”).

Hur tar jag reda på vilken bröststorlek jag vill ha?

Det finns ett test du kan göra hemma som heter ”ristestet” och som du kan använda för att se hur stora bröstimplantaten ska vara för att du ska känna dig nöjd.

Ristestet är ganska enkel att göra och du har troligen allting du behöver för testet redan hemma.

Så här gör du ristestet:

  1. Skaffa en BH i den idealstorleken du vill ha efter bröstförstoringen. Helst ska den vara mjuk och formbar för att testet ska bli bra.
  2. Leta upp två plastpåsar eller två nylonstrumpor som du kanske har hemma. Fyll sedan dessa med okokt ris.
  3. Till att börja med kan du fylla vardera påse eller nylonstrumpa med 2 deciliter (vilket blir 200 ml).
  4. Ta nu påsen eller nylonstrumpan och använd dem som i lägg i BH:n. Försök att forma så att riset lägger sig efter brösten. Leta sedan efter en tröja eller t-shirt som sitter åt. Sätt på dig den och se i en spegel hur bra brösten ser ut på dig. Är du nöjd med storleken?
  5. Om du känner att du vill ha mer eller mindre volym så kan du justera detta ganska enkelt. Antingen kan du fylla på med 0,5 dl (50 ml) ris eller så kan du minska med lika mycket. Fortsätt så tills du är nöjd.
  6. När du har en bröststorlek du känner dig nöjd med så skriver du ner hur många deciliter ris du lagt i respektive påse eller nylonstrumpa. Ta sedan med dig denna informationen när du träffar plastikkirurgen på kliniken.
  7. Skulle det vara så att du har en storleksskillnad mellan brösten (för det är inte ovanligt att de har olika storlekar) så är det viktigt att du skriver ner de olika volymerna för höger respektive vänster bröst.

När måste jag komma på återbesök efter en bröstförstoringsoperation?

Det vanliga är att du gör ditt första återbesök en vecka efter bröstförstoringen. Då kommer du få träffa en sköterska som hjälper dig att ta av förbandet och även den speciella BH:n som de satte på dig i samband med operationen. Efter det fortsätter sköterskan med att göra en ordentlig klinik kontroll.

Special-BH:n som du har fått kommer du få fortsätta ha på dig, både på dagen och natten. Detta är för att hjälpa till att forma bröstimplantaten bättre till din kropp. Skulle du vilja ha fler än bara en BH så finns det möjlighet att köpa det från kliniken.

Går att köpa BH:n någon annanstans

Skulle det vara så att du vill köpa en BH någon annanstans (kanske en snyggare), är det viktigt att du tänker på hur den nya är konstruerad. Det viktigaste att tänka på är att den nya BH:n inte får vara pushup eller ha byglar, som exempelvis en sport-BH. Skulle den ha det så kan det påverka din läkning negativt.

Efter första återbesöket kan det ta nästan 6 månader innan du bokas in på ett nytt återbesök. Skulle du känna att du har behov av att komma in tidigare behöver du oftast själv ta initiativ till det genom att kontakta kliniken. Detta är en god idé om du känner dig orolig för din hälsa och bara vill kolla att allt står rätt till med brösten.

Hur länge ska jag använda BH efter operationen?

Bröstimplantaten du har fått under bröstförstoringen formas in och hittar på sätt och vis sin plats med hjälp av de olika förband som sätts på kroppen, men även med hjälp av BH:n du får ha på dig.

Det är inte ovanligt att du har på dig BH:n i nästan 2 månader efter operationen. Försök att ha på dig den både på dagen och natten för att den ska hjälpa implantaten att verkligen komma på plats och se bra ut på din kropp.

Skulle du välja att införskaffa en egen BH än den du får av kliniken är det bra om du går till en välsorterad underklädesaffär där du får hjälp att skaffa en BH som passar dig bra samtidigt som den saknar bygel och inte är pushup. Utöver detta ska den också ha riktiga kupor, så undvik därför sport-BH.

Det är viktigt att du följer dessa riktlinjer för att ge dina bröst goda förutsättningar för att läka och formas bra till din kropp.

Vad finns det för olika profiler på bröstimplantat?

Inom plastikkirurgivärlden pratar man ibland om ”implantatets profil”, och med den menar man dess höjd i förhållande till bredden. Höjden påverkar hur ”toppiga” brösten ser ut och bredden ger dem en stabil rund bas.

Det finns med detta sagt inte bara en enda profil utan det finns flera varianter på implantat. Som exempel kan två implantat med samma volym ändå se olika ut. Antingen är profilen ”låg”, det vill säga att de är plattare och bredare, eller så är profilen ”hög” och är smalare och högre.

Hur du väljer en profil

Nu kanske du undrar hur du ska tänka för att välja en profil som passar dig. Det finns självklart inte ett enda sätt att tänka, utan allting beror på dina egna förväntningar och mål med operationen. Om du skulle ha bröst som är smala och du önskar dig mer volym så skulle du exempelvis kunna väljer en ”hög” profil. Och du däremot har bredare bröst och vill ha mindre volym så kan du välja en ”låg” profil.

På kliniken kommer plastikkirurgen gå igenom de valmöjligheter som finns. Först efter att dina bröst har undersökts och du har berättat om dina förväntningar kommer plastikkirurgen att ge rekommendationer om vilken profil och volym som passar dig bäst. Däremot behöver du inte hålla med utan kan önska andra volymer och profiler också.